Verhaal
Als schrijfster Roxane van Iperen in de zomer van 2012 met haar gezin een oud huis in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van wat zich daar tussen de muren heeft afgespeeld. 't Hooge Nest voelt als een tijdloze oase in de natuur, met luiken van ossenbloedrood, een wilde tuin en gericht op de vroegere Zuiderzee, een paar honderd meter verderop. Pas tijdens de verbouwing wordt duidelijk dat het huis een geheime geschiedenis herbergt. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Al snel wordt duidelijk dat 't Hooge Nest, vlak na de Eerste Wereldoorlog gebouwd door de bekende liedjesschrijver Dirk Witte, tijdens de Tweede Wereldoorlog een door joden gerund onderduik- en verzetscentrum was.
Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze dat op het dieptepunt van de oorlog, als de treinen naar het oosten bijna de gehele Joodse bevolking van Nederland deporteren, de Joodse cultuur in 't Hooge Nest juist tot bloei komt. Met de Joods-Amsterdamse zussen Janny en Lien Brilleslijper aan het roer, is het huis een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar Jiddische verzetsliederen en verboden opera's worden opgevoerd. Met een web van ondergrondse helpers houden de zussen Brilleslijper stand, in een omgeving waarin het wemelt van de fascisten - NSB-leider Anton Mussert zelf woont een steenworp verderop.
De zoektocht leidt de schrijfster naar archieven, nabestaanden en andere landen, en brengt een geschiedenis tot leven die, in het klein, iedere fase van de Nederlandse jodenvervolging verbeeldt. Tot aan het verraad van 't Hooge Nest, en de deportatie van haar bewoners naar de kampen.
De monoloog 't Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden. Het publiek wordt meegenomen op een zoektocht door het huis en daarmee door de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en haar bewoners.
't Hooge Nest is gebaseerd op de gelijknamige bestseller die Roxane van Iperen schreef over het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet en een onderduikvilla in 't Gooi. In Nederland werden ruim 400.000 exemplaren van het boek verkocht en het boek stond 144 weken in de Bestseller 60. De vertaalrechten zijn verkocht aan 15 landen en de Amerikaanse editie stond 14 weken in de non-fictie-bestsellerlijst van The New York Times. Het boek won in 2019 de Opzij Literatuurprijs.